Wat kost een huisdier?

De aanschaf van een huisdier kost natuurlijk geld. Elk huisdier heeft zijn eigen kostplaatje. Zo is een hamster bijvoorbeeld goedkoper dan een Border Collie. Naast dat de soort uit maakt, verschilt de prijs ook per stamboom van het ras. In deze blog laten we de aanschafkosten van het dier achterwege, en kijken we naar de onderhoudskosten. De kosten die zich voortdoen na aanschaf van jouw huisdier. Deze kosten zijn te onderscheiden in eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten.

Eenmalige kosten

Wanneer jij jouw huisdier hebt gekocht, moet deze natuurlijk een hok/bench hebben. Eenmalige kosten zijn de kosten die je één keer aanschaft tegelijk met jouw nieuwe huisdier. Denk hierbij aan een hok, inentingen of het chippen van jouw huisdier. Een optionele eenmalige kost kan een trainingscursus voor jouw huisdier zijn.

Terugkerende kosten

Jouw huisdier moet natuurlijk ook eten, dit is een terugkerende kost. Terugkerende kosten zijn de kosten die zich blijven herhalen. Nieuwe grind in de kattenbak bijvoorbeeld of de trim- en knipbeurten voor jouw hond. Maar ook stroomkosten voor een visaquarium vallen onder deze kosten. Deze kosten verschillen weer per huisdier.

Onvoorziene kosten

Elke behandeling van jouw huisdier heeft weer een andere prijs. Bij onvoorziene kosten moet je denken aan bijvoorbeeld dierenartskosten die plots op kunnen duiken. Voor deze kosten kan vaak een verzekering worden afgesloten omdat deze behandelingen al snel honderden euro’s kunnen kosten.

Hoeveel ben ik kwijt aan een hond?

Eenmalige kosten voor een hond bedragen tussen de €80,- en €200,-. Je kan het natuurlijk zo bont maken als jij dat wilt. Bij de aanschaf moet je een bench kopen met eventueel een mand, een chipregistratie, voederbakken, een riem en eventuele speeltjes. Daarbij komen nog eens de terugkerende kosten. Deze kunnen oplopen tot wel €700,- (per jaar). Dit bevat nieuwe speeltjes, hondenbelasting, voer en reguliere vaccinaties.

Hoeveel ben ik kwijt aan een kat?

Oudere katten vragen minder speeltjes dan volwassen katten. Maar bij aanschaf van een kitten is het verstandig om veel nieuwe speeltjes te halen. Kleine knuffeltjes en een krabpaal bijvoorbeeld. Dit valt onder de eenmalige kosten. Voor een kat bedragen de eenmalige kosten ongeveer €250,-. Daar komt overheen dat een kattenbak nieuw kattenbakgrit nodig heeft. Voor de terugkerende kosten van een kat betaal je zo’n €500,- per jaar.

Hoeveel ben ik kwijt aan een knaagdier?

Een knaagdier als huisdier nemen is goedkoper dan een hond of kat. De extra kosten voor bijvoorbeeld een hamster zit hem vooral in het hok. Omdat de terugkerende kosten lager liggen, kun je ervoor kiezen om een speelhuisje, looprad of iets dergelijks aan te schaffen. De eenmalige kosten voor een knaagdier ligt rond de €100,-. Ook de terugkerende kosten van dit huisdier ligt lager dan die van andere huisdieren. Jaarlijks bedragen deze kosten ongeveer €300,-. Deze kosten zitten in het voer, hooi en bodembedekking.

Hoeveel ben ik kwijt aan een visaquarium?

Voor vissen is het lastig een prijskaartje toe te voegen, zo verschilt deze enorm van de omvang van het aquarium en de soort vissen. De eenmalige kosten bevatten aanschaf van een pomp, verlichting, bodembedekking, planten en een schepnet onder andere. De eenmalige kosten kunnen dus erg duur uitvallen maar dat hangt wederom van het aquarium en vissensoort af. De terugkerende kosten zoals voer en stroomkosten bedraagt tussen de €200,- en €300,- afhankelijk van het aantal vissen in het aquarium.

Een huisdier kost geld om aan te schaffen, dit hangt af van het dier en van de soort. Daarnaast zijn er eenmalige kosten aan gebonden zoals het kopen van een hok of het chippen van jouw huisdier. Terugkerende kosten verschillen ook weer per huisdier. Denk hierbij aan voer of energiekosten. Onverwachte of onvoorziene kosten zoals dierenartskosten kunnen oplopen tot honderden euro’s. Het kan in sommige gevallen verstandig zijn om hiervoor een speciale verzekering af te sluiten.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog