LED aquarium verlichting voor de gezondheid van je vissen 

LED aquarium

Als je overweegt om een aquarium te kopen dan zijn er aantal zaken waar je over na moet denken. Het zou immers zonde zijn als je vissen binnen afzienbare tijd sterven omdat je de verkeerde keuzes hebt gemaakt. Zorg er daarom voor dat je voordat je geld uitgeeft eerst een aantal zaken op een rijtje hebt gezet. 

Het begin

Veel mensen nemen de vissen die ze graag zouden willen hebben als uitgangspunt. Dat is een goede keuze, want de kenmerken van de vissen zullen bepalen wat je moet kopen. Wel is het verstandig om niet te beginnen met zeer moeilijk te verzorgen vissen, omdat de kans op succes hierbij zeer klein is. 

Verlichting

De soorten en het aantal vissen dat je wilt houdt bepalen hoe groot je aquarium moet zijn, welke temperatuur het water moet hebben en welke verlichting je moet kiezen.

Vroeger, voordat de LED aquarium lamp uitgevonden werd, gebruikte men voor aquaria tl-buizen. Die zijn een stuk minder energiezuinig en worden ook veel warmer dan LED lampen. Dat kan het moeilijk maken om de temperatuur van het water goed onder controle te houden. 

Daarom is er tegenwoordig een ruime keuze in LED lampen voor aquaria. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, zoals daglichtlampen en lampen die blauw licht afgeven. Welke soort en hoeveel lampen je nodig hebt is onder andere afhankelijk van de soorten vis en begroeiing, maar ook van de afmetingen van het aquarium. Voor iedere situatie is passende LED verlichting aquarium te vinden.

Mogelijke problemen

Als je te weinig licht in je aquarium hebt zullen je vissen en planten daaronder te leiden hebben. Om te kunnen groeien hebben zowel dieren als planten voldoende licht nodig. Daarnaast zullen bepaalde vissoorten het onplezierig vinden om in het halfduister rond te zwemmen. Daar komt nog bij dat als je te weinig licht in een aquarium hebt je de vissen niet goed zult kunnen zien.

Een situatie waarin je het aquarium meer belicht dan dat noodzakelijk is zal  ook tot problemen leiden. Overbelichting zorgt voor een onplezierige aanblik, maar kan ook leiden tot een explosieve algengroei leiden. Dit is zeer onwenselijk, zowel voor de aanblik van het aquarium als voor de vissen. 

Conclusie

Als je voor het eerst een aquarium koopt is het belangrijk om je eerst goed te oriënteren. In een dierenwinkel kunnen ze je helpen om goede keuzes te maken om een goed resultaat te behalen. Alleen op die manier zul je lange tijd van de vissen en planten in je aquarium kunnen genieten.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog